Baleveolan Croft

Bunkhouse

The Isle of Lismore off the west coast of Scotland has long been a popular choice for walkers, navigating the spine of the island from the south-west to the tip at the north-east. The new bunkhouse, which sleeps ten and is fully accessible, offers much needed informal sleeping accommodation on the island. The new building, conceived as a simple splayed form raised off the land, is positioned adjacent to the existing croft and shelters against a tree lined bank to the north.

The south front is almost fully glazed to maximise solar gain and to capture the views across the island towards the peaks of Argyll. Externally, the larch cladding, grass roof and randomly placed windows provide a contemporary, ecological and subtle new addition to the landscape. The existing cottage will be extended as the next stage of the project.