Am Fasgadh

Low Energy House

Set on a sheltered south facing site, in a secluded part of South Deeside, this open and modern dwelling has been designed and constructed to the Passivhaus standard to achieve an extremely low energy and sustainable family home. In plan the dwelling is articulated as a T-shaped form, organised around a clearly defined north to south axis, which articulates the distinction between the more cellular accommodation to the north, east and west and the more open spaces to the south.

The stair is at the heart of the house and is associated with a large double height space that visually connects the two floors. The southern ‘leg’ is articulated differently to the more compact east-west block, with its south end using the unifying zinc clad frame, projecting roof and balcony as a prominent and distinct feature of the house.