Ben Rhydding Passivhaus

Passivhaus Garden Residence

With a view to ‘down-sizing’ and rather than moving, our Clients have opted to investigate the subdivision of their secluded and leafy rear garden and build their new low-energy home behind their former residence. The new dwelling will be positioned at the centre of the garden area, in an off south direction to align with property to north, to minimise the impact on the diverse range of trees and shrubs as well as ensuring the maximisation of solar gain. The house, in terms of its form, thermal envelope, glazing, orientation and ventilation system, is designed to the Passivhaus standard.

The compact sectional form, with a shallow plan depth and varying eaves heights to the front and rear, is designed to reduce the bulk of the house and its impact on the surroundings as well as ensuring a good level of daylight to the rooms to the north. The compact form is ‘broken – up’ by the dynamic projecting bay to the south and the overhanging eaves, which is orientated due south. External materials are stone, untreated larch or cedar and render.