Strachan Gardens

Extension

The semi-detached bungalow in the Blackhall area of Edinburgh has been extended and the existing dining and kitchen integrated into the new structure to create a new kitchen/dining/family room with direct access to the garden. A new utility and storage rooms have also be provided. The new accommodation is contained within a single storey render box, with its end stepped in plan in response to the angle of the boundary wall, internal accommodation and the desire to create a shelter over the large sliding doors.

In elevation the residual rendered horizontal and vertical surfaces of the end elevation frame the stepping timber clad walls. The construction utilises a rendered woodfibre timber frame system to the walls and triple glazing to create an extremely low energy and breathable addition to the house.