Finzean Farmshop Extension

Extension

The Finzean Estate’s Farm Shop & Tearoom has been extended in order to provide accommodation for a ‘pop-up’ Post Office and delivery and collection of daily newspapers, alongside extra space for seating which could be used in addition to the existing Tea Room area. The extension is enclosed within a single storey form that wraps around the north-west corner of the main building. The simple form reflects the rural vernacular forms of the steading and previous addition. The roof form is a low monopitch with a hipped north-west corner. In overall height it is below the eaves height of the main building and thus visually subservient to the converted steading and previous addition, whose roof connects with the main roof plane. The new dormer will also be traditional in form and have a hipped roof, visually connecting with the existing dormer doorway on the west elevation.

The roof projects over the external door on the south frontage to form a protective canopy. The form reflects the roof angle of the previous addition. The north-west and south-west corners of the extension are chamfered at 45 degrees to reduce its apparent size and to facilitate pedestrian and vehicular movement. The extension helps to enclose the entrance area on the west side of the main building, which at the moment lacks clear distinction between pedestrian and vehicle routes Along the west elevation the glazing is composed symmetrically to reinforce the simple arrangement of the extension form. The amount of glazing is generally restricted due to orientation and to ensure that sufficient wall display and storage space is provided internally. The stepping cill levels of the windows on the chamfered corners provide and varied and informal rhythm, reflecting the range of apertures on the existing building.